Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Nieuws > Variatie van schooltijden op de basisschool

Variatie van schooltijden op de basisschool.

9 maart 2020 Nieuws

Een schooldag van half 9 tot kwart over 3 wordt zeldzaam. Steeds meer basisscholen stappen af van traditionele schooltijden. Dat schrijft onderwijsonderzoeksbureau Duo in een rapportage.

In het schooljaar 2011-2012 begon op ruim drie kwart van de basisscholen een schooldag tussen 8:30 en 8:45 en eindigde tussen 14:30 en 15:30. Dit schooljaar gaat het nog maar op 37 procent van de scholen zo. Scholen voeren vaker een ander schooltijdenmodel in.

Andere modellen

Ruim een kwart van de basisscholen kiest voor het continurooster en bijna een kwart hanteert het vijf-gelijke-dagen-model. Bij een continurooster hebben de leerlingen een korte middagpauze, zijn ze op woensdagmiddag vrij en sluiten de scholen op de andere dagen de deuren om 14.45 uur, terwijl de kinderen in de onderbouw op vrijdagmiddag vrij zijn. Het vijf-gelijke-dagen-model heeft geen vrije middagen, een korte middagpauze en een dagelijkse eindtijd die ligt tussen 14:00 en 14:30 uur.

Oorzaken

De belangrijkste reden dat veel basisscholen overstappen op andere schooltijden is de middagpauze. Vaak zijn er geen ouders of vrijwilligers te vinden om de kinderen te begeleiden tijdens het overblijven. Het vervangen van de lange middagpauze door een korte middagpauze zorgt ervoor dat kinderen de hele dag begeleid worden door hun eigen leerkracht.

Een andere oorzaak is dat ouders vaak in enquêtes aangaven de voorkeur te hebben voor een ander schooltijdenmodel. Ook onderwijspersoneel is vaak voor verandering. Docenten zijn door kortere middagpauzes en kortere lesdagen minder tijd kwijt aan surveilleren en hebben zo meer tijd voor de taken die zij buiten de lessen moeten uitvoeren.

Onderzoek

Duo voerde het onderzoek uit door een vragenlijst voor te leggen aan een online panel van 900 schoolleiders, waarbij er een respons was van ongeveer 400. Het panel is representatief naar de kenmerken schoolgrootte, denominatie en vakantieregio.

Gerelateerde onderwerpen

Onderwijstijd & schooltijd

Kinderen hebben recht op voldoende uren onderwijs van goede kwaliteit. Dat heet officieel onderwijstijd.

Lees meer

Schooltijden basisschool

Elke basisschool bepaalt zelf zijn schooltijden. De meeste scholen hanteren de traditionele schooltijden.

Lees meer

Continurooster

Bij een continurooster is de middagpauze verkort en gaan de kinderen niet naar huis om te eten, maar lunchen gezamenlijk op school.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.